Tria Zwangerschapsbegeleiding

Welkom bij Verloskundigenpraktijk TRIA!

Gefeliciteerd met je zwangerschap!
Je gaat een bijzondere, maar ook spannende tijd tegemoet. Wij vinden het een voorrecht om daar een rol in te mogen spelen. In eerste instantie is het natuurlijk onze taak om te zorgen voor de goede gezondheid van moeder en kind. Maar daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat jij je als aanstaande moeder op je gemak voelt en vooral geniet van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Meer weten? Aanmelden

Informatie over zwangerschapsbegeleiding

 Wat doen wij?

  • We letten erop of je goed gezond blijft en je ook emotioneel goed blijft voelen
  • We houden in de gaten of je kindje in de baarmoeder zich goed ontwikkelt
  • We geven voorlichting en advies zodat je zwangerschap normaal kan verlopen
  • We zorgen voor een optimale voorbereiding op de bevalling
  • We signaleren als er complicaties dreigen en schatten in of je moet worden verwezen naar een gynaecoloog (dit wordt risicoselectie genoemd)
  • We bouwen een vertrouwensrelatie op met jullie, de aanstaande ouders.

 

De eerste afspraak

De eerste afspraak vindt plaats tussen de 7e en 10e week van je zwangerschap. Tijdens deze controle zullen we je vragen stellen betreffende je gezondheid. Behalve je eigen medische voorgeschiedenis, komt ook de gezondheid van je familie aan bod. Het is daarom verstandig om na te gaan of er in je familie erfelijke ziekten voorkomen. Deze en andere vragen kan je vooraf al invullen op de vragenlijst die je na aanmelding bij ons toegestuurd hebt gekregen.

Wij zullen ook samen de uitgerekende datum bepalen en er wordt bloed afgenomen om je bloedgroep te bepalen en te onderzoeken of je bepaalde ziekten hebt doorgemaakt.

De harttonen van de baby zijn vaak pas vanaf 12 weken te horen. Bij de eerste controle zullen we daarom nog geen harttonen controleren.

Veel gestelde vragen

Wanneer moet ik de verloskundige inschakelen?
Neem bij ongeveer zes weken zwangerschap contact met ons op. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Heb je voor die tijd al vragen, dan kun je altijd eerder contact met ons opnemen.
Hoe vaak bezoek ik jullie tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap bezoek je ons zo’n tien tot veertien keer; in het begin weinig, tegen het einde steeds vaker.
Kan ik af en toe toch blijven roken als ik zwanger ben?
De schadelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap zijn meermaals aangetoond. Roken veroorzaakt onder andere een verhoogde kans op spontane abortus. Daarnaast verdubbelt het de kans op een buiten baarmoederlijke zwangerschap en verhoogt het het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Ook meeroken door zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap geeft risico’s voor het kind. Onderzoek toont aan dat kinderen een betere longfunctie en een hoger geboortegewicht hebben als hun moeder tijdens de zwangerschap minder meerookt. Het is dus van groot belang te stoppen met roken, het liefst VOOR de zwangerschap en anders zodra je weet dat je zwanger bent!
Hoe is het eigenlijk met mijn werk geregeld?
Wanneer licht je je werkgever in? Wat zijn je rechten? Ben je nog steeds verplicht om nachtdiensten te draaien? Hoe zit het met gevaarlijke stoffen? Heb je recht op meer pauzes? Hoe zit het na de bevalling met geven van borstvoeding op het werk?
Het antwoord op dit soort vragen kan je vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in het dossier Zwanger en veilig werken: informatie voor werknemers.
Wanneer kan je je aanmelden voor Moeders voor Moeders?
Je kunt je aanmelden t/m de 11e week van je zwangerschap. Meld je dan hier aan.

Vervolgcontroles

Als we alle uitslagen van het bloedonderzoek en de echo binnen hebben, krijg je een zwangerschapskaart voor jezelf. Hier staan al je gegevens op. Deze kaart neem je iedere keer mee, zodat wij alle controles hierop kunnen schrijven. De zwangerschapskaart is ook belangrijk om mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Naarmate je verder zwanger bent zullen de afspraken frequenter op elkaar volgen. Gedurende de zwangerschap zul je ongeveer 10 tot 12 keer op het spreekuur komen. Tijdens deze controles kijken we hoe het met jou en de baby gaat. Door middel van een uitwendig onderzoek voelen we aan je buik om de groei en ligging van jou kind te beoordelen en we luisteren naar de harttonen. We meten je bloeddruk en gewicht en soms is extra bloedonderzoek nodig. Natuurlijk is er ruimschoots tijd voor het stellen van vragen. Tijdens de controles zijn natuurlijk partner, maar ook broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en vrienden van harte welkom!
Wanneer er complicaties optreden verwijzen we je naar een gynaecoloog die de situatie mee beoordeelt. Vaak moet je dan voor controle naar het ziekenhuis. Als de controle bij de gynaecoloog goed is, nemen wij de zorg weer over, zoniet dan begeleidt de gynaecoloog je verder in de zwangerschap en bij de bevalling.

Tijdens de zwangerschap bezoek je ons zo’n tien tot veertien keer; in het begin weinig, tegen het einde steeds vaker. Hierbij houden we ongeveer het volgende schema aan:

4

Tot 24 weken om de 4 weken

3

24-32 weken om de 3 weken

2

32-36 weken om de 2 weken

1

36-bevalling elke week

Onderzoeken in de zwangerschap

Echo’s
Bij ons in de praktijk maken we alle echo’s zelf. Tussen 10 en 12 weken willen we een termijnecho maken, hiermee stellen we vast hoever je zwangerschap is en wat de uitgerekende datum wordt. Verder kun je kiezen voor een echo bij 20 weken en doen wij, indien noodzakelijk, een extra echo bij 35 weken om de groei te beoordelen!

Bloedonderzoek
Bij de eerste afspraak nemen wij bloed bij je af en in dat bloed laten wij onderzoeken of er stoffen aanwezig zijn die schadelijk zijn voor je ongeboren baby: syfillis, hepatitis-B, hiv, rhesusfactor en andere antistoffen. Bij een positieve uitslag kan de behandeling nog tijdens de zwangerschap worden gestart. Bij 24 weken moet je vervolgens nogmaals bloed prikken, dit ter controle van je glucose en ijzer en bij 30/34 weken herhalen wij nogmaals je ijzer, om te kijken of deze voor de bevalling nog hoog genoeg is.

Prenatale screening
Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken. U kunt uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.

Er zijn twee soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. U beslist zelf of u ze wilt.

Bespreek samen met uw partner hoe u over screening denkt.
Vragen die u misschien kunnen helpen:

Een belangrijke vraag is of u wilt weten of uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft voordat het is geboren? Wat gaat u doen met de uitslag?
Waarom zou u de screening op down-, edwards- en patausyndroom willen? Waarom niet?
Als uw kind inderdaad down-, edwards- of patausyndroom heeft, hoe bereidt u zich hierop voor?
Hoe kijkt u aan tegen het eventueel beëindigen van een zwangerschap als uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft?

U kunt kiezen uit twee verschillende testen:

De combinatietest
Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De NIPT
Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Lees meer op: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl