Tria Kraambed

Kraambed met Tria Verloskundigen

De eerste tien dagen na de bevalling noemen wij het kraambed. Dit is onderdeel van je persoonlijke zwangerschapsbegeleiding bij Tria Verloskundigen. Tijdens het kraambed komt de verloskundige nog een aantal keer langs om het welbevinden en de controles van de kraamvrouw en de baby te beoordelen. In deze periode zal de kraamverzorgster je iedere dag helpen en zullen wij om de dag bij je langskomen om te kijken of alles goed verloopt. Indien de verloskundige het nodig vindt om vaker langs te komen, zal dit worden kortgesloten. De onderdelen van het kraambed zijn controles voor jou en je kindje, de kraamzorg, borstvoeding, de hielprik (PKU), en aangifte.

 

Meer weten? Aanmelden

Informatie over de kraamtijd

Controles

Tijdens ons kraambezoek controleren wij een aantal medische zaken, bespreken we hoe de bevalling ging, en geven we voorlichting. Na 1 week sluit Tria Verloskundigen de zorg af en neemt het consultatiebureau het over. Zij nemen binnen 2 weken na de bevalling contact op om een afspraak in te plannen. Zij zullen dan ook een afspraak maken voor de gehoortest van de baby.

Kraamzorg

Aan het begin van je zwangerschap raden wij je aan je in te schrijven bij een kraamzorgbureau. Zij ondersteunen ons en geven kraamzorg voor de eerste 8-10 dagen na je bevalling. In de polis van je verzekering staat hoe dit bij jouw zorgverzekeraar geregeld is en hoe de kraamzorg vergoed wordt.

Aangifte

Wanneer je bent bevallen, heb je drie werkdagen de tijd om je kind aan te geven. Wanneer je hiervoor te laat bent, krijg je een boete. De aangifte moet worden gedaan door de vader of, bij afwezigheid of verhindering van de vader, iemand die bij de geboorte van het kind aanwezig was. Dit moet gebeuren in de gemeente waar het kind is geboren.

Wat je moet meenemen naar je afspraak: geldig legitimatiebewijs, trouwboekje of evt. afschrift van erkenning, en de verklaring van het ziekenhuis of de verloskundige. Denk er daarnaast ook aan om in de eerste week je kind aan te geven bij de zorgverzekeraar.

 

Hielprik

Deze doen wij tussen dag 4 en dag 6 na je bevalling. Wij nemen dan wat bloed af bij je baby. Dit doen wij door middel van een prikje in de voet/hiel van je baby. Het bloed sturen wij op en binnen 5 weken krijg je schriftelijk de uitslag.

Klik hier voor meer informatie over de hielprik.

Borstvoeding

Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Je merkt dit aan de happende beweging en je ziet dat hij met zijn mondje de borst zoekt.

Eerste slokjes
Je baby drinkt meestal bij het eerste keer aanleggen al wat. Deze eerste borstvoedingsmelk wordt colostrum genoemd. Deze melk is heel voedzaam en er zitten veel stoffen in die je baby beschermen tegen ziekten. Het is niet erg als je baby niet meteen na de bevalling drinkt. Hij moet misschien nog bijkomen van de bevalling of is nog misselijk. Na een paar uur zal hij vast zelf gaan drinken. Je kraamverzorgende helpt je hierbij. Drinkt je baby goed, dan krijgt hij al snel de rijpere moedermelk binnen. Hij drinkt dan meer en krijgt zo ook voldoende beschermende stoffen binnen.

Wennen
Het duurt ongeveer 2 weken voordat jij en je baby op elkaar ingespeeld zijn

Aanleggen
Borstvoeding geven doet als het goed is geen pijn. In het begin kan het aanhappen van de baby wat gevoelig zijn aan je tepels. Dit is normaal. Aan de toeschietreflex moet je misschien ook even wennen. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren rondom de melkcellen de melk door de melkgangen spuiten. Je hebt deze altijd in allebei je borsten. Toch kan het drinken van de baby soms pijn doen. Meestal is dit het gevolg van verkeerd aanleggen.

Veel gestelde vragen

Hoe vaak komt de kraamverzorgster?
De kraamverzorgster komt je dagelijks helpen in de eerste week en zal ook controles uitvoeren. Onze verloskundige zal om de dag bij je langskomen om te kijken of alles goed verloopt. Indien wij het nodig vinden om vaker langs te komen, doen wij dit uiteraard.
Vergoed mijn zorgverzekeraar de kraamzorg?
Dit verschilt heel erg per zorgverzekeraar. Voorkom verrassingen en bekijk je polis op tijd.

Je baby ligt goed aan de borst als:

 • zijn buik tegen jouw buik ligt
 • de tepelhof in zijn mondje verdwijnt
 • zijn neus en kind je borst raken
 • zijn onderkaak op en neer beweegt
 • zijn wangen bol zijn en zonder kuiltje
 • hij hoorbaar slikt
 • zijn tongetje onder de tepel zit
 • zijn mondje wijd opengesperd is

Groeien
Je weet of je baby goed drinkt door hem regelmatig te wegen. Het is normaal dat de baby de eerste dagen iets afvalt, om vervolgens na 5 dagen weer op zijn geboortegewicht te zijn. Vanaf dan moet hij gaan groeien. In je kraambed weegt de kraamverzorgende de baby. Daarna kun je altijd naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau om hem nauwkeurig te laten wegen.

Stuwing
Na een paar dagen komt de borstvoeding normaalgesproken goed op gang. Je lichaam stuurt ook meer bloed en vocht naar de borsten. Dit heet stuwing. Hierdoor kunnen je borsten pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Het is normaal en gaat ook weer over. De ergste stuwing kun je voorkomen door de baby de eerste dagen en nachten vaak te laten drinken. De stuwing verdwijnt zodat de melkproductie is afgestemd op de behoefte van je baby. De kraamverzorgende weet vaak manieren om de pijnlijke stuwing te verlichten.

Voordelen borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Het is niet alleen gezond, maar ook praktisch. Je hebt het namelijk altijd bij je, is altijd op de juiste temperatuur, is hygiënisch, je baby bepaalt zelf hoeveel hij drinkt en bovendien is borstvoeding gratis.

Voordelen voor jou en de baby
Het geven van borstvoeding heeft zowel voordelen voor jou als voor de baby.

Baby’s die borstvoeding krijgen:

 • Hebben minder kans op wiegendood
 • Drinken altijd melk die goed op hem/haar is aangepast;
 • Hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd
 • Hebben een lager risico op overgewicht en hoge bloeddruk op oudere leeftijd
 • Hebben een betere kaakontwikkeling;
 • Hebben een hoger IQ;
 • Zijn minder vaak ziek, met name keel-, neus- en ooraandoeningen komen minder voor;
 • Hebben op latere leeftijd minder last van overgewicht en daaraan gerelateerde ziekten.
 • Hebben minder gaatjes in het gebit op oudere leeftijd

Als je borstvoeding geeft:

 • Herstel je sneller na de bevalling
 • Minder bloedverlies na de bevalling;
 • Minder moeite om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken;
 • Minder kans eierstokkanker, op sommige vormen van borstkanker en minder kans op botontkalking op latere leeftijd.