TRIA Zwangerschapsbegeleiding

Bevallen bij Tria

  • Je mag onder onze begeleiding bevallen tussen 37 en 42 weken.
  • Eigen keuze voor de plaats van jouw bevalling
  • Begeleiding op maat
  • Pijnstilling-GeboorteTENS
  • Geboorteplan

Meer weten? Contact

Informatie over bevallen

Plaats van jouw bevalling

Je hebt zelf de keuze waar je wilt bevallen. Het belangrijkste is dat je kiest voor de omgeving waar jij je het prettigst voelt; dit voor een zo goed mogelijk verloop van de bevalling.
Je kunt kiezen uit:

Veel gestelde vragen

Moet ik altijd op bed bevallen?
Nee, dit is geen vast gegeven. Je kunt de houding en plek zelf kiezen, afhankelijk van wat je prettig vind. Je kunt bv kiezen voor een badbevalling of op de baarkruk. De keuze hoeft van te voren niet vast te liggen.
Kan ik met mijn verloskundigen ook in het ziekenhuis bevallen?
Ja, dit kan zeker. Je hebt zelf de keuze waar je wilt bevallen. Voor ons maakt dit niet uit, wij begeleiden je bevalling zowel thuis als in het ziekenhuis. Indien je bevalling medisch is/wordt dan valt de begeleiding onder de gynaecoloog.

DAGELIJKS SPREEKUUR

Kom op controle wanneer het jou uitkomt. Ook in de avond.

Pijnstilling bij de bevalling

Wanneer je tijdens de bevalling graag pijnstilling wil, zijn er verschillende opties. Er kan altijd gebruik gemaakt worden van de GeboorteTENS. Dit apparaat blokkeert de pijnprikkels via elektrische impulsen en kan zonder schadelijke gevolgen voor moeder en kind gebruikt worden. Andere vormen van pijnstilling, zoals de ruggenprik, kunnen alleen in het ziekenhuis worden gegeven. Dan is het nodig de conditie van moeder en kind nauwkeurig en continue te controleren en sturen wij je daarvoor naar de gynaecoloog.
Wij maken regelmatig gebruik van de Geboorte TENS en hebben deze altijd bij ons, zodat je hem ten alle tijden kunt gebruiken. De GeboorteTENS wordt soms vergoed door je zorgverzekeraar. Voor meer informatie over de GeboorteTENS kun je kijken op www.geboortetens.nl Daar vindt je ook een overzicht van verzekeraars die de GeboorteTENS vergoeden.

Klik hier voor de folder ‘Hoe ga je om met pijn?’

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, voor ons of mogelijke andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. In de zwangerschap krijg je van ons een geboorteplan die je kunt invullen. Indien je een geboorteplan hebt ingevuld bespreken we hem samen.

Houdingen tijdens de bevalling

Houdingen_tijdens_de_bevalling_497x350
Afbeelding door deverloskundige.nl

Wanneer moet je ons bellen ivm de bevalling?

Vanaf 37 weken tot 42 weken mag de baby geboren worden. Indien de bevalling begint ( weeën of gebroken vliezen) voor 37 weken bel je altijd direct!

De Slijmprop:
Dit is een prop van helder of bruin gekleurd slijm die je in een keer of in stukjes kan verliezen. Het zegt echter niets over het moment van de bevalling; na het verliezen van de slijmprop kan het begin van de bevalling nog weken duren.

Bij Weeën:
Een wee is een pijnlijke samentrekking van de baarmoeder. De buik wordt hard en de pijn is vaak te voelen in de buik, rug en/of bovenbenen. In het begin zijn de samentrekkingen onregelmatig en voelen als krampen, langzaam zullen ze overgaan in steeds regelmatigere en pijnlijkere weeën.
1e kind: Je belt ons indien de weeën 2 uur lang om de 3-4 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden. We komen dan in principe bij jou thuis om je te controleren.
2e/3e/4e … kind: : Je belt ons indien de weeën 1 uur lang om de 5 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden.

Het Breken van Vliezen:
Meestal breken de vliezen tijdens de bevalling als je weeën hebt, soms (bij 10% van de zwangere vrouwen) begint de bevalling met het breken van de vliezen zonder dat je weeën hebt. Bij de meeste (70%) van deze vrouwen komt de bevalling binnen 24 uur na het breken van de vliezen op gang, is dit niet het geval dan moet je voor extra controle naar de gynaecoloog die de bevalling ook verder zal begeleiden.

Indien je vliezen breken moet je altijd kijken naar de kleur van het vruchtwater;
Helder (zoals water, soms met witte vlokjes), overdag bel je altijd direct, ‘s nachts mag je indien je geen weeën hebt wachten tot de ochtend, ga dan ook gewoon slapen!
Groen/gelig dit betekent dat de baby het misschien moeilijk heeft gehad en in het vruchtwater heeft gepoept. Als dit zo is moet je altijd direct bellen!

Heeft één van ons tijdens de controle gezegd dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, dan moet je bij het breken van je vliezen altijd gaan liggen en direct bellen, zowel overdag als in de nacht! (Ook niet meer opstaan om te douchen of om naar de wc te gaan!!).

Bloedverlies
Een klein beetje bloedverlies, ( kleine vlekjes in je ondergoed) vaak vermengd met slijm, is normaal tijdens de bevalling. Moet je ineens elke 15 minuten je maandverband met helderrood bloed verwisselen, bel dan direct!

Bij Twijfel en/of Ongerustheid mag je altijd bellen.