TRIA Zwangerschapsbegeleiding

Bevallen bij Tria

  • Je mag onder onze begeleiding bevallen tussen 37 en 42 weken.
  • Eigen keuze voor de plaats van jouw bevalling
  • Begeleiding op maat
  • Pijnstilling-GeboorteTENS
  • Geboorteplan

Meer weten? Contact

Informatie over bevallen

Plaats van de bevalling

Je hebt zelf de keuze waar je wil bevallen. Het belangrijkste is dat je kiest voor een omgeving waar jij je het prettigst voelt. Dit draagt bij aan een zo goed mogelijk verloop van de bevalling. Bij Tria Verloskundigen heb je de keuze om thuis te bevallen, in het geboortehotel van het HagaZiekenhuis, of in het HMC Westeinde Ziekenhuis.

Veelgestelde vragen

Moet ik altijd op bed bevallen?
Nee, dit is geen vast gegeven. Je kunt de houding en plek zelf kiezen, afhankelijk van wat je prettig vindt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een badbevalling, of bevallen op de baarkruk. De keuze hoeft van tevoren niet vast te liggen.
Kan ik met mijn verloskundigen ook in het ziekenhuis bevallen?
Ja, dit kan zeker. Je hebt zelf de keuze waar je wil bevallen; het geboortehotel van het HagaZiekenhuis, of in het HMC Westeinde Ziekenhuis. Beide locaties zijn in Den Haag. Voor ons maakt dit niet uit, wij begeleiden je bevalling zowel thuis als in het ziekenhuis. Indien je bevalling medisch is of wordt, dan valt de begeleiding onder de gynaecoloog.

Pijnstilling bij de bevalling

Wanneer je tijdens de bevalling graag pijnstilling wil, zijn er verschillende opties. Er kan altijd gebruikgemaakt worden van de GeboorteTENS. Dit apparaat blokkeert de pijnprikkels via elektrische impulsen en kan zonder schadelijke gevolgen voor moeder en kind gebruikt worden. Andere vormen van pijnstilling, zoals de ruggenprik, kunnen alleen in het ziekenhuis worden gegeven. Bij deze vormen van pijnstilling is het namelijk nodig om de conditie van moeder en kind nauwkeurig en continu te controleren. Om deze reden stuurt de verloskundige je dan door naar de gynaecoloog.

Tria Verloskundigen maakt regelmatig gebruik van de GeboorteTENS en hebben deze altijd bij ons, zodat je hem ten alle tijden kunt gebruiken. De GeboorteTENS wordt soms vergoed door je zorgverzekeraar. Voor meer informatie over de GeboorteTENS kun je kijken op www.geboortetens.nl. Daar vind je ook een overzicht van verzekeraars die de GeboorteTENS vergoeden.

Klik hier voor de folder ‘Hoe ga je om met pijn?’.

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, de verloskundigen en mogelijke andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt, kan hier zo veel mogelijk rekening mee houden. Tijdens je zwangerschap krijg je van ons een geboorteplan dat je kunt invullen. Indien je een geboorteplan hebt ingevuld, bespreken we deze samen tijdens je afspraak in de verloskundigenpraktijk in Den Haag.

Houdingen tijdens de bevalling

Houdingen_tijdens_de_bevalling_497x350
Afbeelding door deverloskundige.nl

Wanneer moet je ons bellen over de bevalling?

De baby mag vanaf 37 weken tot 42 weken geboren worden. Je belt Tria Verloskundigen altijd direct indien de bevalling begint voor 37 weken, omdat de weeën zijn begonnen of de vliezen zijn gebroken.

De slijmprop

Dit is een prop van helder of bruin gekleurd slijm die je in een keer of in stukjes kan verliezen. Het zegt echter niets over het moment van de bevalling. Na het verliezen van de slijmprop kan het begin van de bevalling nog weken duren.

Bij weeën

Een wee is een pijnlijke samentrekking van de baarmoeder. De buik wordt hard en de pijn is vaak te voelen in de buik, rug en/of bovenbenen. In het begin zijn de samentrekkingen onregelmatig en voelen deze als krampen. Langzaam zullen ze overgaan in steeds regelmatigere en meer pijnlijke weeën.

  • Eerste kind: Je belt ons indien de weeën 2 uur lang om de 3-4 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden. We komen dan in principe bij jou thuis om je te controleren.
  • Tweede, derde, etc. kind: Je belt ons indien de weeën 1 uur lang om de 5 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden.

Het breken van vliezen

Meestal breken de vliezen tijdens de bevalling als je weeën hebt. Soms, bij 10% van de zwangere vrouwen, begint de bevalling met het breken van de vliezen zonder dat je weeën hebt. Bij de meeste van deze vrouwen, ongeveer 70%, komt de bevalling binnen 24 uur na het breken van de vliezen op gang. Is dit niet het geval, dan moet je voor extra controle naar de gynaecoloog die de bevalling ook verder zal begeleiden.

Indien je vliezen breken moet je altijd kijken naar de kleur van het vruchtwater:

  • Helder zoals water, soms met witte vlokjes; overdag bel je altijd direct. ‘s Nachts mag je, indien je geen weeën hebt, wachten tot de ochtend. Probeer dan ook echt te slapen, want je hebt al je energie nodig voor de bevalling.
  • Groen/gelig; dit betekent dat de baby het misschien moeilijk heeft gehad en in het vruchtwater heeft gepoept. Als dit de kleur is, moet je altijd direct bellen!

Heeft één van ons tijdens de controle gezegd dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald? Bel dan direct je verloskundige bij het breken van je vliezen en ga altijd liggen, zowel overdag als in de nacht. Sta ook niet meer op om te douchen of naar de wc te gaan.

Bloedverlies

Een klein beetje bloedverlies, zoals kleine vlekjes in je ondergoed vaak vermengd met slijm, is normaal tijdens de bevalling. Moet je ineens elke 15 minuten je maandverband met helderrood bloed verwisselen? Bel dan direct!

Bij twijfel en/of ongerustheid mag je je verloskundige of de verloskundigenpraktijk in Den Haag altijd bellen.