Moe
Alle veranderingen in je lichaam kunnen er, vooral in de eerste 3 maanden, voor zorgen dat je minder energie hebt dan anders. Meestal verdwijnt deze vermoeidheid na de derde maande van je zwangerschap. In het algemeen voelen vrouwen zich in de 4e t/m de 7e maand juist erg fit. De laatste maanden is je lichaam zwaarder. De meeste vrouwen krijgen dan behoefte aan extra rust.
Misselijkheid en braken
Ongeveer 70 procent van alle zwangere vrouwen heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. Bij sommige vrouwen duurt die misselijkheid langer. Bij de meeste vrouwen is de misselijkheid ’s ochtends het hevigst, waarschijnlijk als gevolg van lichamelijke en hormonale veranderingen. Bepaalde geuren kunnen dit ook nog verergeren. Misschien heb je geen trek in eten als je zo misselijk bent maar het is toch het beste om dat wel te doen.
Heb je last van ochtendmisselijkheid? Dan kan het helpen om na het wakker worden nog even te blijven liggen. Eet een cracker of een beschuit terwijl je nog in bed ligt.
Vaginaal bloedverlies
Bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap komt voor bij één op de vijf zwangeren. Veelal is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf. Er zijn verschillende oorzaken. Een vaak voorkomende, onschuldige oorzaak van bloedverlies vroeg in de zwangerschap is de ingroei (innesteling) van de bevruchte eicel in de baarmoeder. De hoeveelheid bloed is meestal kleiner dan wat je zou verwachten bij een menstruatie, en duurt over het algemeen één tot drie dagen. Bloedverlies door innesteling is geen reden tot zorg, maar veel vrouwen kunnen erdoor in de war raken en zien de bloeding voor een menstruatie of een beginnende miskraam aan. Een miskraam komt bij ongeveer één op de tien zwangeren voor. Bij een miskraam wordt het zwangerschapsweefsel uit de baarmoedermond gedreven, gepaard gaande met weeënachtige pijn in de onderbuik, of pijn zoals bij een menstruatie. Ook kan het ‘zwangerschapsgevoel’ opeens verdwijnen.
Maagzuur
In zwangerschap kun je last krijgen van brandend maagzuur. Dit wordt aan het eind van de zwangerschap veroorzaakt doordat de baarmoeder tegen de onderkant van de maag aandrukt. Bovendien komt het maagzuur wat gemakkelijker omhoog, doordat het klepje tussen je maag en slokdarm wat verslapt is.
Vaginale afscheiding
In de zwangerschap hebben de meeste vrouwen meer afscheiding. Dit komt door de hormoonveranderingen en is geheel onschuldig. Ook ben je gevoeliger voor het krijgen van een schimmelinfectie. Dit gaat meestal gepaard met vaginale jeuk en/of gezwollen schaamlippen. Laat dit aan ons weten of ga hiermee naar je huisarts. Een schimmelinfectie moet je wel behandelen.
Urineverlies
Het is niet raar als je af en toe wat urine verliest. Je bekkenbodemspieren zijn wat slapper geworden en de baarmoeder drukt steeds zwaarder op je blaas. Meld dit wel aan ons.
Bandenpijn
Dit is een zeurende pijn in je onderbuik. De pijn komt door rek en spanning op de verschillende ophangingsbanden van de baarmoeder. Doordat je baarmoeder groter wordt en zich oprekt komen deze banden onder druk te staan. Dit kan een pijnlijk gevoel veroorzaken dat soms uitstraalt naar je liezen of rug. Let vooral goed op je houding. Eventueel kun je in de laatste maanden ter ondersteuning een buikband dragen.
Vocht vasthouden
Aan het einde van je zwangerschap houdt je lichaam extra vocht vast. Dat is normaal. Het kan zijn dat je handen en voeten dan wat dikker zijn door het vocht.
Jeuk
Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende soorten jeuk ontstaan. Vaak is er alleen jeuk op je buik. Soms is de jeuk op het hele lichaam aanwezig. Deze jeuk kan worden veroorzaakt door een lichte stuwing van de lever onder invloed van hormonen. Hierdoor komen bepaalde galstoffen in het bloed terecht, waardoor de jeuk veroorzaakt wordt. Het gebruik van mentholpoeder kan de jeuk verzachten. Een andere vorm van jeuk wordt veroorzaakt door talrijke pukkeltjes. Deze vorm van uitslag komt meestal in de laatste maanden voor.
Harde buiken
In de tweede helft van je zwangerschap begint je baarmoeder te oefenen voor de bevalling. De spieren van je baarmoeder trekken zo nu en dan even samen en bereiden zich zo voor op de weeën. Tijdens deze oefenweeën voelt je buik strak en hard aan. Daarom worden deze samentrekkingen ook wel ‘harde buiken’ genoemd.
Slaapproblemen
Tijdens je zwangerschap kunnen slaapproblemen ontstaan, met name doorslaap-problemen in de eerste en de laatste zwangerschapsmaanden. Als je steeds je bed uit moet om te plassen onderbreekt dit je nachtrust. In de laatste maanden is het vaak moeilijk om een prettige houding te vinden om te slapen. Ook piekeren over de periode die gaat komen werkt niet bevorderend voor de nachtrust. Neem een beker warme melk of een lekker warm bad of warme douche voor het slapen gaan. Gebruik geen slaapmiddelen.
Hartslag
Als je zwanger bent heb je 25% meer bloed in je lichaam. Vijf liter bloed wordt dan 6 tot 6,5 liter. Je hart moet harder werken om het bloed door je lichaam te pompen. Je hart slaat daarom sneller dan normaal.