Onder het kraambed verstaan we de eerste 8-10 dagen na je bevalling.

In de eerste zeven tot tien dagen na de geboorte zullen wij jullie een aantal keer bezoeken om jullie te begeleiden en te ondersteunen waar nodig. Een spontane en ongestoorde interactie tussen de ouders en het kind is erg belangrijk voor het zelfvertrouwen, de voeding en het algemeen welzijn. Ook spelen we een rol bij het opsporen van eventuele complicaties, lichamelijk of psychisch, bij jou of je kind. Hoe eerder problemen worden opgespoord, des te beter kunnen ze worden behandeld. Als de kraamverzorgster iets signaleert, bespreekt ze dat met ons.

De belangrijkste taken van de verloskundige in deze periode zijn:

Het steunen van de ouders/moeder bij het herstellen van de bevalling, zowel lichamelijk als emotioneel
Hulp bij de voeding
Het controleren van de gezondheid van jezelf en je baby

Hielprik
Op de derde tot zevende dag na de geboorte (waarbij de dag van geboorte telt als dag nul) komen wij de hielprik doen. Na het afnemen van de hielprik wordt het bloed van de baby in een laboratorium onderzocht om te zien of het een van de 17 aangeboren ernstige aandoeningen, Sikkelcel of Cystic Fybrose heeft waarop gescreend wordt.

Meer informatie: folder hielprik bij pasgeborenen (rivm) of op de site: www.rivm.nl

Na deze kraamtijd neemt het Consultatiebureau de zorg voor het kindje verder over en is de huisarts weer verantwoordelijk voor de vrouw. Natuurlijk mag je ons voor vragen en/of problemen ook altijd bellen!

Afsluitende controle: zes weken na de geboorte
Ongeveer zes weken na de bevalling kom je (indien gewenst) nog een keer langs voor een afsluitende controle. Tijdens dit laatste bezoek bespreken we de gang van zaken tijdens de zwangerschap en bevalling en kun je vragen stellen die je nog hebt. Als er complicaties zijn geweest, nemen we ook door wat voor gevolgen die kunnen hebben voor een volgende zwangerschap.