Informatie COVID-19 en zwangerschap (veelgestelde vragen onderaan)

Lieve zwangere en partner van TRIA,

Naar aanleiding van de adviezen vanuit onze beroepsvereniging KNOV en de overheid gelden de volgende regels :

– Blijf bij klachten thuis en laat je testen! Ook indien een huisgenoot besmet is met corona. Bel met de assistente om dit te melden en een nieuwe afspraak te maken.Er mag 1 persoon (volwassene of kind) meekomen naar de controle-afspraak

– In de wachtkamer (openbare ruimte) ben je verplicht een mondkapje te dragen. In de spreekkamer van de verloskundigen is dit niet verplicht (geen openbare ruimte) en houden wij, met uitzondering van de controle 1,5 meter afstand.

– Bij de 13 en 20 weken echo (SEO) mogen er GEEN kinderen mee.Bij alle echo’s kan gevraagd worden om het mondkapje op te houden in de spreekkamer.

– De richtlijnen van de ziekenhuizen worden gevolgd voor het aantal personen bij de bevalling.

– Lees op de website van het RIVM over reizen naar andere landen als je dit van plan bent.

Vaccinatie

Vaccinatie tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en van groot belang. Bij zwangere vrouwen bestaat een hoger risico op het ontwikkelen van ernstige ziekte door COVID-19 dan voor niet-zwangere vrouwen. Ook kunnen er zwangerschapscomplicaties optreden met risico’s voor moeder en kind. Als een zwangere de basisserie van vaccinatie heeft gehad, wordt ze ook uitgenodigd voor een boosterprik als zij aan de beurt is. De verwachting is dat de bijwerkingen na de boosterprik niet vaker of ernstiger zijn dan na de basisserie. Een boostervaccinatie wordt geadviseerd door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). De boostervaccinatie kan op elk moment in de zwangerschap worden gegeven

Team TRIA-Verloskundigen

Veelgestelde vragen

Ik ben zwanger, mag ik een prik tegen corona?

Zie hier: https://www.thuisarts.nl/corona/ik-ben-zwanger-mag-ik-prik-tegen-corona


Is het coronavirus gevaarlijk als je zwanger bent?

Tot nu toe blijkt COVID-19 geen verhoogde kans te geven op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Daarom is het advies dat zij zich laten vaccineren met een m-RNA vaccin en is het belangrijk om de geldende maatregelen goed op te volgen

Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan, net als bij andere infectieziektes, wel problemen geven voor je ongeboren kindje. Houd bij klachten daarom goed je temperatuur in de gaten en gebruik zo nodig paracetamol. Bel ons als je temperatuur hoger wordt dan 38.5°C.

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het coronavirus.


Kan je het coronavirus overdragen op je baby tijdens je zwangerschap?

Omdat het virus nog nieuw is, zijn er nog weinig gegevens over het besmetten van je baby tijdens de zwangerschap. Wel is er een klein onderzoek gedaan onder negen zwangere vrouwen die ziek waren door het virus. De resultaten zijn gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.

In het onderzoek zijn bacteriën in de keel van pasgeboren baby’s onderzocht. Daarnaast is er gekeken naar vruchtwater, navelstrengbloed en moedermelk. Hier werden geen virusdeeltjes in gevonden. Het lijkt er daarom op dat het virus niet gemakkelijk van moeder op kind wordt overgedragen tijdens de zwangerschap. Om dit zeker te weten is nog meer onderzoek nodig.


Wat zijn de gevaren voor je (pasgeboren) baby?

Over het algemeen lijkt het erop dat COVID-19 bij baby’s en jonge kinderen redelijk mild verloopt. Ernstige medische problemen zijn bij kinderen met het coronavirus niet gebruikelijk. Het zijn vooral oudere mensen en mensen met andere aandoeningen die ernstig ziek worden. Wel is het zo dat, net als bij andere griepachtige virussen, kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden.

Over de gevaren voor pasgeboren baby’s van moeders met het coronavirus zijn nog weinig gegevens. Uit een onderzoek onder een klein aantal patiënten volgden aanwijzingen dat baby’s van besmette moeders wel gezondheidsproblemen kunnen hebben na de geboorte. Of dit komt door het coronavirus en op welke manier moet nog verder onderzocht worden.  De meeste kinderen hebben milde klachten, ook de pasgeboren baby’s.


Kan je borstvoeding geven als je besmet bent?

Tot op heden zijn er geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Het lijkt er dus op dat het virus niet in de moedermelk terechtkomt. Dit is alleen nog niet op grote schaal onderzocht, dus helemaal zeker is het niet.

Het advies luidt om bij het geven van borstvoeding of flesvoeding in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Was je handen voordat je je baby of de borstkolf of fles aanraakt
  • Probeer hoesten en niezen te voorkomen wanneer je de voeding geeft
  • Overweeg om een mondmasker te dragen tijdens het voeden
  • Reinig een borstkolf na gebruik grondig volgens de bijbehorende instructies
  • Overweeg om een gezond persoon (je partner bijvoorbeeld) een flesje (afgekolfde) melk te laten geven aan je kindjeIs het nog verstandig om de kinkhoestvaccinatie te halen?

Veel geplande afspraken bij zorgverleners worden verzet of gebeuren telefonisch. Ben je rond de 22 weken zwanger? Dan vraag je je wellicht af of het nog verstandig is om de kinkhoestvaccinatie te halen. Het advies is om dit wel te doen.


LINKS

www.rivm.nl

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/videos-downloads

https://www.hagaziekenhuis.nl/specialismen/hjgc/zwangerschap-en-corona/

https://lci.rivm.nl/zwangerschap-werk-en-covid-19

https://allesoverzwanger.nl/veel-gestelde-vragen-over-het-coronavirus/

www.hagaziekenhuis.nl/prikafspraak