Informatie COVID-19 en zwangerschap (veelgestelde vragen onderaan)

Lieve zwangere en partner,

Hieronder lezen jullie de meest recente landelijke adviezen m.b.t. Coronavirus. Deze adviezen zijn gegeven door de KNOV, onze beroepsvereniging van verloskundigen en de RIVM.


MAATREGELEN


Prenatale zorg, dit zijn de zwangerschap controles op de praktijk:

– De spreiding tussen controles op de praktijk bij geen klachten wordt zo groot mogelijk gemaakt, volgens onderstaand schema.

– Alle controles zullen een paar dagen/ een dag van te voren gebeld gaan worden door een verloskundige voor het telefonisch stellen van vragen, het geven van adviezen en belinstructies. Hou hier rekening mee en hou je telefoon in de gaten! U kunt een telefoontje van een anoniem of voor u onbekend nummer ontvangen.

– Op de praktijk willen we zo kort mogelijk fysiek contact maken en zo min mogelijk mensen in de wachtkamer hebben. Dit betekent dat we bij voorkeur alleen je bloeddruk meten en je buik onderzoeken/hartje luisteren. Kom alsjeblieft ALLEEN naar het spreekuur en de echo om zoveel mogelijk contact tussen mensen te beperken.


Schema zwangerschapscontroles
Intake gesprek is telefonisch, het praktijkbezoek wordt hierdoor zo kort mogelijk gemaakt. Hier kan ook de informatie voor de prenatale screening bij horen.

10-12 weken: Termijn echo, bloeddruk meten en bloed prikken indien nodig
16 weken: bloeddruk, buik voelen en hartje luisteren
20 weken: echo op verloskundige praktijk
27 weken: bloeddruk, buik voelen, hartje luisteren, evt. bloedonderzoek
31 weken: bloeddruk buik voelen en hartje luisteren, evt. bloedonderzoek
35 weken: bloeddruk buik voelen en hartje luisteren
37 weken: bloeddruk buik voelen en hartje luisteren
39 weken: bloeddruk, buik voelen en hartje luisteren
40 weken: bloeddruk, buik voelen en hartje luisteren
41 weken: bloeddruk, buik voelen en hartje luisteren

Dit betekent dus dat u tussen 16 en 27 weken als alles goed gaat NIET op de praktijk gezien hoeft te worden, alleen voor de 20 weken echo.

Voorlichting over de bevalling wordt telefonisch of digitaal gegeven.

Centering Pregnancy is geannuleerd, zwangeren wordt volgens bovenstaand schema een controle aangeboden.

De bevalling kan vooralsnog plaatsvinden op de locatie die u zou willen, thuis of in het ziekenhuis.

Postnatale zorg/kraambedcontrole: dit zijn de controles na de bevalling thuis.

De kraambedcontroles zullen telefonisch gedaan worden.
Voor de hielprik komen we wel thuis langs.


Bij onderstaande klachten is het belangrijk voor je afspraak contact op te nemen:

  • koorts (ten minste 38 graden Celsius)
  • één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid, niezen of neusverkoudheid
  • ziek voelen, niet lekker zijn
  • wanneer je contact hebt gehad met iemand met het Coronavirus

Wij begrijpen dat er altijd vragen zijn, dat informatie bijna niet genoeg is of soms de volgende dag alweer veranderd is!

Op www.rivm.nl staat alle informatie en via social media proberen wij jullie steeds op de hoogte te houden.

Natuurlijk zijn wij telefonisch altijd bereikbaar voor jullie, maar probeer zoveel mogelijk alleen te bellen indien noodzakelijk!

Veel liefs van het hele Tria Team!

Veelgestelde vragen

Is het coronavirus gevaarlijk als je zwanger bent?

Voor zover bekend verloopt een infectie met dit coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Tot nu toe blijkt COVID-19 geen verhoogde kans te geven op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje. Dit blijkt uit gegevens van een klein aantal patiënten. Om meer duidelijkheid te krijgen, is uitgebreider onderzoek nodig.

Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan, net als bij andere infectieziektes, wel problemen geven voor je ongeboren kindje. Houd bij klachten daarom goed je temperatuur in de gaten en gebruik zo nodig paracetamol. Bel ons als je temperatuur hoger wordt dan 38.5°C.

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het coronavirus.

Kan je het coronavirus overdragen op je baby tijdens je zwangerschap?

Omdat het virus nog nieuw is, zijn er nog weinig gegevens over het besmetten van je baby tijdens de zwangerschap. Wel is er een klein onderzoek gedaan onder negen zwangere vrouwen die ziek waren door het virus. De resultaten zijn gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.

In het onderzoek zijn bacteriën in de keel van pasgeboren baby’s onderzocht. Daarnaast is er gekeken naar vruchtwater, navelstrengbloed en moedermelk. Hier werden geen virusdeeltjes in gevonden. Het lijkt er daarom op dat het virus niet gemakkelijk van moeder op kind wordt overgedragen tijdens de zwangerschap. Om dit zeker te weten is nog meer onderzoek nodig.

Wat zijn de gevaren voor je (pasgeboren) baby?

Over het algemeen lijkt het erop dat COVID-19 bij baby’s en jonge kinderen redelijk mild verloopt. Ernstige medische problemen zijn bij kinderen met het coronavirus niet gebruikelijk. Het zijn vooral oudere mensen en mensen met andere aandoeningen die ernstig ziek worden. Wel is het zo dat, net als bij andere griepachtige virussen, kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden.

Over de gevaren voor pasgeboren baby’s van moeders met het coronavirus zijn nog weinig gegevens. Uit een onderzoek onder een klein aantal patiënten volgden aanwijzingen dat baby’s van besmette moeders wel gezondheidsproblemen kunnen hebben na de geboorte. Of dit komt door het coronavirus en op welke manier moet nog verder onderzocht worden.  De meeste kinderen hebben milde klachten, ook de pasgeboren baby’s.

Kan je borstvoeding geven als je besmet bent?

Tot op heden zijn er geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Het lijkt er dus op dat het virus niet in de moedermelk terechtkomt. Dit is alleen nog niet op grote schaal onderzocht, dus helemaal zeker is het niet.

Het advies luidt om bij het geven van borstvoeding of flesvoeding in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Was je handen voordat je je baby of de borstkolf of fles aanraakt
  • Probeer hoesten en niezen te voorkomen wanneer je de voeding geeft
  • Overweeg om een mondmasker te dragen tijdens het voeden
  • Reinig een borstkolf na gebruik grondig volgens de bijbehorende instructies
  • Overweeg om een gezond persoon (je partner bijvoorbeeld) een flesje (afgekolfde) melk te laten geven aan je kindje

Is het nog verstandig om de kinkhoestvaccinatie te halen?

Veel geplande afspraken bij zorgverleners worden verzet of gebeuren telefonisch. Ben je rond de 22 weken zwanger? Dan vraag je je wellicht af of het nog verstandig is om de kinkhoestvaccinatie te halen. Het advies is om dit wel te doen.


LINKS

www.rivm.nl

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/videos-downloads

https://www.hagaziekenhuis.nl/specialismen/hjgc/zwangerschap-en-corona/

https://lci.rivm.nl/zwangerschap-werk-en-covid-19

https://allesoverzwanger.nl/veel-gestelde-vragen-over-het-coronavirus/

Voor bloed prikken in het Hagaziekenhuis moet je eerst online een afspraak maken via onderstaande link:

www.hagaziekenhuis.nl/prikafspraak