Informatie COVID-19 en zwangerschap (veelgestelde vragen onderaan)

bijgewerkt 23 januari 2021

Beste zwangere en partner, 

Er is een avondklok afgegeven. Dit heeft voor iedereen consequenties, zo ook in de verloskundige zorg. 

De avondklok gaat in vanaf 23 januari 2021 21.00 uur. Iedere avond van 21.00-04.30 uur. Het doel van de avondklok is om zo min mogelijk bewegingen in de avond te hebben op straat en voor minder onderlinge contacten te zorgen. Alle niet-strikt noodzakelijke zorg na 21.00 uur zal worden verplaatst of uitgesteld. 

 • Spoedzorg zal te allen tijde mogelijk zijn, er wordt dus in geval van spoed een uitzondering gemaakt voor ons en jullie. 
 • Zwangeren die met spoed medische zorg nodig hebben hoeven geen eigen verklaring bij zich te hebben. Je moet dan wel uitleggen waarom je tussen 21.30 en 04.30uur buiten bent, indien je staande gehouden wordt. Wel is het handig om je zwangerschapsmapje mee te nemen en vergeet je ID niet. 
 • Als er een situatie is waarbij het ons nodig lijkt om na 21u een controle bij ons op de praktijk of in het ziekenhuis te doen geven wij op dat moment een verklaring af van medische noodzaak. Op papier of over de mail (indien jullie vanaf huis komen). Zorg wel dat je een ID-bewijs bij je hebt.   
 • De verklaringen geven wij alleen op dat moment af omdat er een datum en reden op staat, dus kunnen wij niet op voorhand iedereen een verklaring sturen.  
 • Let op: Mantelzorgers (bijvoorbeeld oppas die de kinderen op komt halen tijdens de bevalling) moet wel een eigen verklaring bij zich hebben. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-voor-de-avondklok-downloaden-en-meenemen
 • De avondspreekuren zullen om 20.30 uur stoppen zodat er voldoende tijd is om voor 21.00 uur thuis te zijn. Heb je al een afspraak staan na 20.30 uur? Onze assistente neemt contact met jullie op voor het verplaatsen van deze controle. 
 • Om onnodige drukte in de praktijk te voorkomen voor het ophalen van zwangerschapsverklaringen geven we deze mee tijdens uw reguliere controle. Deze kunnen niet per mail verstuurd worden omdat ze voorzien horen te zijn van een handtekening en stempel.  
 • Voor vragen kunt u bellen met onze assistente op maandag t/m vrijdag 09-.00-12.30 en 13.30-16.00 uur. 

Met elkaar komen we hier doorheen! 

Het is helaas nog niet voorbij.. 

De maatregelen tav Corona zijn aangepast naar aanleiding van de landelijk regels, deze gelden in alle verloskundigenpraktijken in Den Haag: 

 • Heb je klachten passend bij Corona zoals hoesten, niezen, benauwdheid, koorts, etc, kom NIET maar bel met de assistente!!!
 • Kom zoveel mogelijk alleen!!!
  – Partners mogen alleen mee naar belangrijke controles, zoals de intake en tijdens de controle als we jullie de bevallingsinformatie geven.
  – Helaas mogen er GEEN kinderen mee naar de controles en echo’s.
  – De partner of 1 volwassen persoon uit hetzelfde huishouden mag WEL mee tijdens de echo’s, maar dragen hierbij beiden een mondkapje.
 • Vanaf 5 oktober 2020 is het verplicht een mondkapje te dragen in onze wachtkamer en in de spreekkamer!
  – indien de wachtkamer te vol is vragen wij de partners even buiten te wachten tot aan de afspraak.
  – kom op tijd maar niet veel te vroeg.
 • Controle afspraken
  – Wij werken met een schema van minimale controles tijdens de zwangerschap en zorgen dat de controles zo kort mogelijk zijn
  – In het kraambed komen wij 1x thuis langs om de hielprik te doen en verder alleen indien nodig/bij dringende zaken. 
  – Wij verloskundigen zullen een mondkapje dragen bij contact langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter.
 • Ziekenhuizen
  – In het HAGA ziekenhuis mag er 1 persoon meekomen naar de bevalling,
  – In het HMC ip alleen de partner en bij uitzondering nog 1 extra persoon, alleen in overleg.

Let op: 

Bel ons als je op vakantie bent geweest in een code oranje of code rood land

Bij terugkeer uit deze code oranje en code rood landen geldt het advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. 

Als je een afspraak bij ons hebt binnen twee weken na terugkeer uit dat land graag even contact opnemen. 

Wij begrijpen dat de aangepaste regels moeilijk zijn. We doen dit natuurlijk ter bescherming van onze clienten en voor ons als zorgverleners.

We rekenen op jou/jullie medewerking!


Bij onderstaande klachten is het belangrijk voor je afspraak contact op te nemen:

 • koorts (ten minste 38 graden Celsius)
 • één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid, niezen of neusverkoudheid
 • ziek voelen, niet lekker zijn
 • wanneer je contact hebt gehad met iemand met het Coronavirus

Wij begrijpen dat er altijd vragen zijn, dat informatie bijna niet genoeg is of soms de volgende dag alweer veranderd is!

Op www.rivm.nl staat alle informatie en via social media proberen wij jullie steeds op de hoogte te houden.

Natuurlijk zijn wij telefonisch altijd bereikbaar voor jullie, maar probeer zoveel mogelijk alleen te bellen indien noodzakelijk!

Veel liefs van het hele Tria Team!

Veelgestelde vragen

Is het coronavirus gevaarlijk als je zwanger bent?

Voor zover bekend verloopt een infectie met dit coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Tot nu toe blijkt COVID-19 geen verhoogde kans te geven op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje. Dit blijkt uit gegevens van een klein aantal patiënten. Om meer duidelijkheid te krijgen, is uitgebreider onderzoek nodig.

Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan, net als bij andere infectieziektes, wel problemen geven voor je ongeboren kindje. Houd bij klachten daarom goed je temperatuur in de gaten en gebruik zo nodig paracetamol. Bel ons als je temperatuur hoger wordt dan 38.5°C.

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het coronavirus.

Kan je het coronavirus overdragen op je baby tijdens je zwangerschap?

Omdat het virus nog nieuw is, zijn er nog weinig gegevens over het besmetten van je baby tijdens de zwangerschap. Wel is er een klein onderzoek gedaan onder negen zwangere vrouwen die ziek waren door het virus. De resultaten zijn gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.

In het onderzoek zijn bacteriën in de keel van pasgeboren baby’s onderzocht. Daarnaast is er gekeken naar vruchtwater, navelstrengbloed en moedermelk. Hier werden geen virusdeeltjes in gevonden. Het lijkt er daarom op dat het virus niet gemakkelijk van moeder op kind wordt overgedragen tijdens de zwangerschap. Om dit zeker te weten is nog meer onderzoek nodig.

Wat zijn de gevaren voor je (pasgeboren) baby?

Over het algemeen lijkt het erop dat COVID-19 bij baby’s en jonge kinderen redelijk mild verloopt. Ernstige medische problemen zijn bij kinderen met het coronavirus niet gebruikelijk. Het zijn vooral oudere mensen en mensen met andere aandoeningen die ernstig ziek worden. Wel is het zo dat, net als bij andere griepachtige virussen, kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden.

Over de gevaren voor pasgeboren baby’s van moeders met het coronavirus zijn nog weinig gegevens. Uit een onderzoek onder een klein aantal patiënten volgden aanwijzingen dat baby’s van besmette moeders wel gezondheidsproblemen kunnen hebben na de geboorte. Of dit komt door het coronavirus en op welke manier moet nog verder onderzocht worden.  De meeste kinderen hebben milde klachten, ook de pasgeboren baby’s.

Kan je borstvoeding geven als je besmet bent?

Tot op heden zijn er geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Het lijkt er dus op dat het virus niet in de moedermelk terechtkomt. Dit is alleen nog niet op grote schaal onderzocht, dus helemaal zeker is het niet.

Het advies luidt om bij het geven van borstvoeding of flesvoeding in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

 • Was je handen voordat je je baby of de borstkolf of fles aanraakt
 • Probeer hoesten en niezen te voorkomen wanneer je de voeding geeft
 • Overweeg om een mondmasker te dragen tijdens het voeden
 • Reinig een borstkolf na gebruik grondig volgens de bijbehorende instructies
 • Overweeg om een gezond persoon (je partner bijvoorbeeld) een flesje (afgekolfde) melk te laten geven aan je kindje

Is het nog verstandig om de kinkhoestvaccinatie te halen?

Veel geplande afspraken bij zorgverleners worden verzet of gebeuren telefonisch. Ben je rond de 22 weken zwanger? Dan vraag je je wellicht af of het nog verstandig is om de kinkhoestvaccinatie te halen. Het advies is om dit wel te doen.


LINKS

www.rivm.nl

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/videos-downloads

https://www.hagaziekenhuis.nl/specialismen/hjgc/zwangerschap-en-corona/

https://lci.rivm.nl/zwangerschap-werk-en-covid-19

https://allesoverzwanger.nl/veel-gestelde-vragen-over-het-coronavirus/

Voor bloed prikken in het Hagaziekenhuis moet je eerst online een afspraak maken via onderstaande link:

www.hagaziekenhuis.nl/prikafspraak